petak, 3. studenoga 2017.

Pusti vjerni puk da moli u tišini



Ovdje vidimo pokaznicu iz 1495., koju je hrvatski ban Ivaniš Korvin (sin kralja Matije Korvina) poklonio pavlinima u Lepoglavi. Danas se nalazi u riznici zagrebačke katedrale.
U našim starim crkvama sačuvan je velik broj pokaznica iz 15., 16., 17. i 18. stoljeća, što pokazuje da pobožnost javnog klanjanja Presvetom Oltarskom Sakramentu ima vrlo dugu tradiciju u Hrvatskoj.

No, dok su nekada u euharistijskom klanjanju sudjelovali i banovi i knezovi, kraljevi i carevi, danas nažalost samo još niži slojevi društva idu na klanjanje.
Kad ste zadnji put vidjeli nekog političara ili tajkuna na klanjanju?
Tragedija je da nad nama vladaju ljudi koji ne priznaju Božju vlast nad sobom, i koji očito nemaju potrebu da se poklone Bogu.
Zašto se onda čudimo što današnji zakoni izgledaju tako kako izgledaju?

Isto tako, moramo reći da je nakon Drugoga vatikanskog koncila pobožnost na klanjanju pala vrlo nisko. Danas vlada mišljenje kao da vi možete pred izloženim Presvetim raditi što god hoćete. Pa tako vidite slučajeve da se na klanjanju pjevaju nekakvi novokomponirani pjesmuljci, a raznorazni "voditelji klanjanja" drže govorancije koje nemaju veze s vezom.

Pokušava se progurati antropocentrično gledište kao da je klanjanje nekakva relaksacija, terapija, duhovna obnova, opuštanje i slično. Drugim riječima, oni stavljaju sami sebe na prvo mjesto, i te nekakve svoje potrebe, hirove, želje, prohtjeve...
To je nedopustivo! Ta zloupotreba mora prestati!

Euharistijsko klanjanje spada u javni božanski kult (cultus latriae).
Prema tome, ne mogu mu se davati ciljevi koji su s time nespojivi.

Dragi "voditelji klanjanja", ako već ne znate što da radite, onda barem šutite i pustite vjerni puk da moli u tišini.
Ne tražim da se držite svih predkoncilskih pravila o euharistijskom klanjanju (iako bi to stvarno bilo lijepo i primjereno), ali onda se barem za početak držite postkoncilskih pravila.

Postkoncilska su pravila znatno "blaža" od predkoncilskih, ali je i to bolje, nego da se ne držite nikakvih pravila i sve radite po svojim hirovima i samovolji...






(iz prvog postkoncilskog izdanja molitvenika Srce Isusovo - spasenje naše, 1971., str. 108.-111.)



1 komentar:

  1. U tzv. "pastoralu mladih" je najviše zloupotreba. Taj je problem najtočnije opisao Toma Blizanac: Kako je to kod njih.

    OdgovoriIzbriši