nedjelja, 23. travnja 2017.

Preporod Portugala nakon Fatime

Početkom 20. stoljeća, obrazovane slojeve društva u Portugala zahvatio je liberalni duh, slično kao i drugdje na Zapadu.
1910. god. srušena je monarhija i proglašena republika. Ubrzo je nastupila nasilna sekularizacija, zatvaranje samostana, istjerivanje crkvenih redova. Izgledalo je kao da će se u Portugalu ponoviti francuski slučaj: potpuna dekristijanizacija države i javnog života. No, onda se dogodila - Fatima!

Nakon fatimskih događaja 1917., povijest Portugala krenula je u sasvim drugačijem smjeru od onoga koji su zamišljali liberali i sekularisti. Portugalsko je društvo ponovno postalo izrazito religiozno, a utjecaj Crkve je ojačao. Sve se to odrazilo na političke promjene u zemlji koje su kulminirale uvođenjem "Nove države" 1933., kojoj je na čelu bio António de Oliveira Salazar sve do 1968. god.

Glas o preporodu Portugala proširio se po cijeloj Europi.
Stigao je, dakako, i do Hrvatske.
U časopisu Život, koji su izdavali zagrebački isusovci, nailazimo na dva članka iz 1934. o Fatimi i preporodu Portugala. Autor je Ivan Petar Bock, isusovac njemačkog podrijetla koji je djelovao u Bosni (umro je u Sarajevu 17. lipnja 1944.).

Tekstove imate ovdje:
Duhovni preporod Portugalske po Fatimskoj Gospi
Portugalski narod, hijerarhija i Fatima

Članci su opširni, i nema smisla da ih ovdje prenosim cijele (koga zanima može ih sam pogledati). Navest ću ovdje samo one dijelove koji govore o promjenama portugalskog društva i države.


Iz prvog članka...













Iz drugog članka, o napadima slobodnozidarskih sektaša na Fatimu...













Dodajem još i naslovni tekst iz tjednika Obitelj od 16. rujna 1938., koji govori o obnovi katoličke države u Portugalu...



Nema komentara:

Objavi komentar