subota, 27. veljače 2016.

Bl. Alojzije Stepinac o važnosti točnog pridržavanja liturgijskih pravila

Bl. Alojzije Stepinac služi sv. misu u crkvi Majke Božje Karmelske u Brezovici

"Odakle vlast Crkvi da izdaje naredbe?
Od Isusa Krista, Sina Božjega, koji je osnivač Crkve. Ako slušamo Crkvu, slušamo samoga Boga, u čije ime Crkva govori i izdaje svoje naredbe. Tako i naredbe o bogoštovlju, kao što se samo po sebi razumije.
Sam Isus Krist dao nam je i te kako primjer kako se visoko moraju poštivati te odredbe. Eto, u Starom zavjetu bio je narodu židovskom točno propisan način kako se treba obdržavati svetkovina Pashe. I sve što je tamo bilo propisano o vazmenom janjetu i sve ostalo, to je točno obdržavao Isus Krist kad je održao posljednju večeru sa svojim apostolima."




"Sv. Ignacije Lojola polagao je najveću važnost da u najmanje sitnice ispuni zahtjev Crkve o obredima kod službe Božje. Zato je on osobno svake godine u Velikom tjednu ispitivao i poučavao svoje mlade klerike, prije nego su se razišli po rimskim crkvama, da asistiraju kod obreda Velikog petka.

Velika sv. Terezija Avilska piše sama u svojim uspomenama: 'U stvarima vjere imala sam uvijek svijest spremnosti da za svaku istinu Svetoga pisma i za svaku najmanju ceremoniju svete Crkve pođem tisuću puta u smrt.'

To je eto daljnja pouka Majke Božje prigodom trinaestog ukazanja sv. Bernardici: najveće poštovanje prema naredbama svete Crkve, jer iza njih u zadnjoj liniji stoji Isus Krist, stoji Bog!“

- bl. Alojzije Stepinac
(Propovijedi o lurdskim ukazanjima, Zagreb, 2007., str. 185.-186.)

Nema komentara:

Objavi komentar